Als diëtist hoor ik vaak: “Ik zou wel naar een diëtist willen, maar dat is vast duur, toch?” Gelukkig is dat niet helemaal waar!
Wist je dat dieetbegeleiding in veel gevallen vergoed wordt en dat je dieetkosten soms zelfs van de belasting kunt aftrekken? In dit artikel vertel ik je precies hoe je slim gebruik maakt van deze regelingen.
Dieetbegeleiding? Dat zit gewoon in je zorgverzekering!
Goede voeding is een investering in je gezondheid, en de overheid ondersteunt dat. Daarom krijg je via de zorgverzekering al een basisvergoeding voor dieetbegeleiding:
Basisverzekering: Iedereen in Nederland heeft recht op 3 uur begeleiding door een diëtist. Deze kosten worden eerst verrekend met je eigen risico. Is dat al op? Dan wordt de begeleiding volledig vergoed.
Aanvullende verzekering: Heb je een aanvullende verzekering? Dan krijg je vaak meer uren dieetadvies vergoed. Check je polis om te zien hoeveel.
Kinderen onder de 18 jaar: Goed nieuws voor ouders! Voor kinderen wordt dieetbegeleiding niet van het eigen risico afgetrokken. Dus als je kind bijvoorbeeld last heeft van buikpijn, ondergewicht, overgewicht, allergieën of acne, kun je zonder kosten een diëtist inschakelen.
Heb je een chronische aandoening? Misschien betaal je helemaal geen eigen risico!
- Mensen met bepaalde aandoeningen, zoals:
- Diabetes mellitus
- COPD
- Hart- en vaatziekten
vallen vaak onder de ketenzorg. Dit betekent dat de begeleiding door een diëtist niet meetelt voor je eigen risico. Wil je weten of dit voor jou geldt? Vraag het even na bij je huisarts.
Dieetkosten aftrekken bij de belastingdienst? Jazeker!
Volg je een dieet op voorschrift van een arts of diëtist? Dan mag je een vast bedrag voor de kosten van speciale dieetvoeding aftrekken bij je belastingaangifte. Dit geldt trouwens niet alleen voor jezelf, maar ook voor gezinsleden of huisgenoten als zij aan de voorwaarden voldoen.
Op de website van de Belastingdienst vind je:
- Een lijst van alle aftrekbare diëten
- De bedragen die je per dieet mag aftrekken
Wat moet je regelen om je dieetkosten af te trekken?
- Vraag een dieetbevestiging aan je arts of diëtist.
- Voeg deze toe aan je belastingaangifte.
- Klaar!
Diëtist Jennifer Plein helpt je graag met het invullen van het formulier als je dieet in aanmerking komt.
Conclusie: Laat geen geld liggen!
Gezonde voeding hoeft niet duur te zijn als je slim gebruikmaakt van de mogelijkheden. Check je zorgverzekering, kijk of je in aanmerking komt voor belastingaftrek en vraag gerust hulp als je twijfelt. Heb je vragen? Een diëtist helpt je graag op weg!
Mijn artikel verschijnt elke maand in De Slûswachter (het dorpsblad van Bakkeveen) over een client die op het spreekuur is geweest. Bekijk De Slûswachter.
Eet niet minder maar beter
Jennifer Plein | Diëtist is specialist op het gebied van voeding in relatie tot ziekte en gezondheid. Daarbij handelt ze vanuit een holistische visie waar de mens centraal staat. Jennifer kan je begeleiden met een flexitarisch, vegetarisch, vegan of alleseter voedingspatroon.
Dieetadvies op maat
Jennifer Plein gaat samen met jou uitzoeken welke voedingskeuzes je maakt en waarom. Je gaat samen kijken wat de klachten en de doelen zijn en wat je beperkt om die doelen te bereiken.
Pas als we het hele plaatje kennen maken we samen een voedings- en leefstijlplan dat past bij jou én bij je manier van leven. Een dieetadvies op maat waarmee we je ziekte écht onder controle krijgen of genezen. En dat plan gaan we samen, stap voor stap uitvoeren.
Naast individuele begeleiding biedt Jennifer Plein ook groepsbegeleiding, lezingen & workshops en bedrijfsbegeleiding. Alles voor een energiek & lekker leven met voeding die bij je past.