Skip to main content

De eerste stap: Nynke’s klachten en hulpvraag

Het verschil in energie toen ze voor het eerst de praktijk binnenkwam en toen ze de laatste keer de praktijk verliet, was enorm. Nynke was duidelijk een ander mens. Prachtig om die verandering geleidelijk te kunnen volgen. Zij stapte bij aanvang binnen met de vraag voor advies, omdat zij wat uit balans was door de overgang en prikkelbare darmen. Ook voelde zij zich voortdurend vermoeid, ondanks dat zij goed sliep. Nynke had, voordat ze bij mij kwam, een EMB-test (een allergietest) gedaan en daaruit kwam naar voren dat zij bepaalde voedingsmiddelen niet kon verdragen. Dat was een flinke lijst, waardoor zij het moeilijk vond om daar een fatsoenlijk dagmenu van te maken.

Samenstellen van een aangepast dagmenu

Samen hebben wij aan de hand van die richtlijnen, in combinatie met mijn inzichten in haar problematiek, een voorbeelddagmenu opgesteld. Het werd een dagmenu zonder suiker, melkproducten, koffie, zwarte thee en tarwe. Dat was uiteraard behoorlijk wennen. Toen zij stopte met koffie drinken, kreeg zij hoofdpijn. De afhankelijkheid van haar lichaam was nogal groot en de vervanging voor de koffie bleek helaas geen succes te zijn. De zwarte thee had zij omgezet in kruidenthee en dat ging goed. De sojamelk die ik als vervanging voor melk had geadviseerd, lustte zij niet, maar de sojakwark met havermout, zaden en vruchten vond zij als ontbijt wel lekker. Glutenvrij brood was ook geen succes. Ondanks haar grote motivatie, bleken de aanpassingen in de voeding best uitdagend.

Stapsgewijze verbeteringen

Gedurende de maanden die volgden, ging het steeds beter met Nynke. Door de hormoonpoli, die zij bezocht in verband met menopauzale klachten zoals vermoeidheid, werd zij naar tevredenheid behandeld. Ook de aangepaste voeding heeft daarbij een positieve rol gespeeld. Het weglaten van suiker uit haar voeding heeft haar hormoonspiegels afgevlakt, waardoor zij geen bloedsuikerschommelingen meer kreeg. Dit gaf haar meer energie en was van positieve invloed op haar darmen. Inmiddels was haar lichaam gewend geraakt aan minder koffie per dag en om die zwart te drinken. Zo af en toe gunde zij zich nog wel een kopje koffie met melk, maar in die frequentie kon haar lichaam het wel aan. Het weglaten van tarwe heeft haar darmen een stuk rustiger gemaakt. Zij ontdekte een breed scala aan glutenvrije producten waar zij zich gelukkig mee voelde.

Het eindresultaat: Meer energie en rustige darmen

Al deze factoren samen hebben ertoe geleid dat Nynke zich weer energiek voelt. Het was geen makkelijk proces, maar uiteindelijk heeft zij bereikt wat zij wilde: meer energie en rustige darmen. Nynke is zich dat bewust en straalt weer als voorheen!

Mijn artikel verschijnt elke maand in De Slûswachter (het dorpsblad van Bakkeveen) over een client die op het spreekuur is geweest. Bekijk De Slûswachter.

Eet niet minder maar beter

Jennifer Plein | Diëtist is specialist op het gebied van voeding in relatie tot ziekte en gezondheid. Daarbij handelt ze vanuit een holistische visie waar de mens centraal staat. Jennifer kan je begeleiden met een flexitarisch, vegetarisch, vegan of alleseter voedingspatroon.

Dieetadvies op maat

Jennifer Plein gaat samen met jou uitzoeken welke voedingskeuzes je maakt en waarom. Je gaat samen kijken wat de klachten en de doelen zijn en wat je beperkt om die doelen te bereiken.

Pas als we het hele plaatje kennen maken we samen een voedings- en leefstijlplan dat past bij jou én bij je manier van leven. Een dieetadvies op maat waarmee we je ziekte écht onder controle krijgen of genezen. En dat plan gaan we samen, stap voor stap uitvoeren.

Naast individuele begeleiding biedt Jennifer Plein ook groepsbegeleiding, lezingen & workshops en bedrijfs­begeleiding. Alles voor een energiek & lekker leven met voeding die bij je past.

Jennifer Plein

Ik zet me in voor een gezonde samenleving en een betere kwaliteit van leven.