Skip to main content

Vergoedingen

De basisverzekering vergoedt 3 uur dieetadvisering van een diëtist

“Investeren met minimaal risico en maximaal profijt? Investeer in jezelf!”

Kosten en vergoedingen

Jennifer Plein wil voedings- en leefstijladviezen voor iedereen bereikbaar maken. Dat betekent dat we samen kijken welk deel vergoed wordt door je zorgverzekeraar en welk deel eventueel voor eigen rekening komt. Zo worden de kosten voor dieetadvies van een diëtist vergoed vanuit de basisverzekering, maar ze gaan wel van het eigen risico af. Of je recht hebt hebt op meer vergoedingen hangt af van je eventuele aanvullende verzekering. Lees hieronder alles over hoe de vergoeding via de zorgverzekering werkt en de tarieven.

Dieetadvies

De kosten voor dieetadvies (individueel en in groepsverband) van een diëtist worden vergoed vanuit de basisverzekering. Deze kosten gaan wel van het eigen risico af. Sommige aanvullende pakketten vergoeden ook enkele uren.

De basis zorgverzekering

Iedereen in Nederland heeft een basis zorgverzekering. In 2024 wordt voor iedereen vanuit deze basisverzekering 3 uur dieetadvisering van een diëtist vergoed. De tarieven voor de consulten zijn vastgesteld door de zorgverzekeraars. Het tarief varieert per zorgverzekeraar, het ligt tussen de 72 en 82 euro per uur. Bekijk hier de vergoedingen voor dieetadvies per zorgverzekeraar.

De aanvullende verzekering

Vanuit de aanvullende zorgverzekeringen worden vaak nog een aantal uren dieetadvisering vergoed. Welke vergoeding je hieruit krijgt is helemaal afhankelijk van welke aanvullende verzekering je hebt gekozen.

Voedingsadvies vs. Dieetadvies:

Naast dieetadvies (met medische indicatie), kun je ook gebruik maken van voedingsadvies. Bijvoorbeeld wanneer je een paar kilo af wilt vallen, een sportvoedingsadvies nodig hebt of wanneer je begeleiding wilt bij een veganistisch eetpatroon. Er is dan geen sprake van een medische indicatie. Zilveren Kruis en CZ, Nationale Nederlanden en OHRA zijn voorbeelden van verzekeraars die het voedingsadvies uit de aanvullende verzekering vergoeden. Hiervoor geldt ons eigen tarief á 78,- euro/uur. Dit gaat niet ten laste van het eigen risico.

Het eigen risico

Als je zorg uit de basis zorgverzekering gebruikt, moet je hiervoor in de meeste gevallen eerst je eigen risico betalen. Ook dieetadvisering valt onder het eigen risico. Het eigen risico is in 2024 wettelijk vastgesteld op minstens € 385,-.

In de volgende situaties gaat dieetadvies niet van het eigen risico af:

  1. Indien het om een kind jonger dan 18 jaar gaat. Kinderen hebben geen eigen risico, waardoor dieetadvisering dus echt helemaal gratis is.
  2. Als het gaat om dieetadvies binnen de ketenzorg voor diabetes type 2, CVRM (hart- en vaatziekten) of COPD (longziekte). Er is hier een specifieke, digitale verwijzing voor nodig. Vraag je huisarts of dit van toepassing is in jouw situatie.

Heb ik een verwijsbrief nodig?

In de meeste gevallen mag je zonder verwijsbrief van de (huis)arts naar de diëtist. Alleen wanneer het om dieetadvies binnen de ketenzorg voor diabetes type 2, CVRM (hart- en vaatziekten) of COPD (longziekte) gaat, is hier een specifieke, digitale verwijzing voor nodig. Vraag je huisarts of dit van toepassing is in jouw situatie.

Voor een verwijsbrief kun je langs de (huis)arts gaan, maar vaak is het al genoeg om te bellen en dan wordt de verwijsbrief verstuurd.

Afzeggen & niet nagekomen afspraken

Het kan natuurlijk altijd voorkomen dat je een afspraak moet verplaatsen. Dit kan tot 24 uur van te voren. Wanneer een consult korter dan 24 uur voor de afspraak wordt geannuleerd. Of wanneer de afspraak (zonder afmelding) niet wordt nagekomen, wordt deze altijd in rekening gebracht, ongeacht de reden. Deze kosten worden niet vergoed door de zorgverzekeraar; je zal een factuur ontvangen, die je zelf dient te betalen. Afzegging dient telefonisch of via whatsapp te gebeuren. (niet via e-mail)

Consulten zelf betalen

Wanneer de uren uit je verzekering verbruikt zijn, dan is het ook mogelijk om extra vervolgconsulten zelf te betalen. Consult van 1 uur € 79,- en consult van 30 min € 39,50,-.

Algemene behandel betalings­voorwaarden

Wanneer u zich laat behandelen ontstaat een zogenaamde ‘behandelovereenkomst’. Uit deze behandelovereenkomst vloeit de verplichting voort om uw behandelaar te vergoeden voor geleverde diensten.

Tarieven 2024

Deze tarieven gelden in de volgende situatie:

– Als je verzekerd bent bij een zorgverzekeraar waar Jennifer Plein geen contract mee heeft;

-Wanneer je meer dan 3 uur dieetadvisering nodig en je hebt hier geen aanvullende verzekering voor;

-Indien je niet verschijnt op de afspraak zonder 24 uur van te voren telefonisch of via whatsapp af te bellen;

-Als je liever de rekening zelf, buiten je verzekering om.