Skip to main content

Je kunt naar de dietist om af te vallen, om je bloeddruk te verlagen of in verband met andere ziekten. Toch is dat niet het enige. Als je sport en je wilt je sportprestaties verbeteren, dan speelt voeding ook een zeer belangrijke rol. Onze Sybren Terlouw van 22 jaar uit Wijnjewoude, heeft dat persoonlijk ondervonden.

Deze fanatieke voetballer die hard op weg is naar de top, is al enkele Jaren bezig om naast zijn intensieve sporttrainingen en rustschema’s, ook zijn voeding in te zetten als extra troef voor betere prestaties. Ondanks zijn motivatie, bleef hij toch last houden van trillende benen en vermoeidheid tijdens de trainingen. Met deze klachten heeft hij het spreekuur van dietist Jennifer Plein bezocht. Hij wilde meer inzicht in zijn voeding krijjgen, om van deze klachten af te komen en zich sterker en fitter te voelen. Na enkele consulten ervoer hij duidelijke verbeteringen. Zijn benen trilden niet meer, hij voelde zich niet meer zo moe, ook mentaal kreeg hij meer energie. Zijn doel was ook om wat extra kilo’s aan te komen. Ondanks dat dat een vrij uitdagend doel voor sporters is, is hij toch wat toegenomen en met name in spiermassa. Hij sport vaak ‘s ochtends en ‘s avonds. Met zijn nieuwe eetpatroon merkt hij dat hij sneller herstelt, waardoor hij de volgende training weer met veel energie in kan gaan. Voorheen zat hij weleens in een dip, maar door al deze voordelen merkt hij dat hij meer vertrouwen heeft gekregen om beter te kunnen voetballen.

In de sportwereld is er momenteel een tendens gaande, waarbij steeds meer topsporters kiezen voor een veganistische manier van eten. Dat wil zeggen een eetpatroon zonder dierlijk voedsel als vlees, vis, melk, kaas en eieren. Tennister Serena Williams, Formule 1 racer, Lewis Hamilton, MMA vechter James Wilks, zijn daar enkele voorbeelden van. Allen ervaren duidelijk verbetering in hun sportpresaties en herstel.

Sybren heeft ook het roer compleet omgegooid. Van iemand die ervan hield om een hamburgertje met zijn vrienden eten, is hij nu helemaal om. Hij geniet van vleesvervangers zoals bonen en sojaproducten zoals tofu en tempe en weet daar inmiddels de lekkerste gerechten mee te maken. Behalve deze grondstoffen eet hij verder vooral veel groenten, fruit, noten, zaden en volkoren graanproducten. Hij varieert hier heel veel mee waardoor het absoluut niet gaat vervelen.

Wil je hier meer over weten, luistert dan naar Sybren in het radioprogramma Beter Weten = Beter Eten, daarin vertelt hij er uitgebreid over. Dat is een programma waar Jennifer Plein de programmamaakster van is. Het wordt in Suriname bij Surinaamse radiozender ABC, uitgezonden. Je kunt het als podcast beluisteren op hun website.

Vanaf 2 oktober 2021 is deel 2 om 16.00 u. via de livestream op http://www.abcsuriname.com te beluisteren.

Beluister hier aflevering 1:

Elke maand verschijnt er in De Sluswachter een artikel over een client die op het spreekuur van Jennifer Plein is geweest. In september 2021 is Sybren Terlouw geinterviewd. (Bekijk het artikel ook in de lokale Bakkeveense krant: https://www.bakkeveen.nl/2021/01/sluswachters-2021/).

Jennifer Plein

Jennifer Plein

Ik zet me in voor een gezonde samenleving en een betere kwaliteit van leven.