Skip to main content

Wij, Koop de Grouw en Jennifer Plein, willen u graag uitnodigen voor een bosbadwandeling! Koop de Grouw is de kleinzoon van de oude Koop de Grouw, een bekende Bakkevener die 102 jaar oud is geworden. De ouderen onder u zien hem waarschijnlijk nog voor u, zoals hij vroeger door het dorp wandelde en fietste.
De levensstijl van deze oude Bakkevener past zelfs vandaag de dag nog binnen de doelstelling van Bloeizone Bakkeveen: Fitaal fit en oud worden op basis van een gezonde leefstijl.

Koop de Grouw uit Bakkeveen in het boek over Eeuwelingen. Foto Aart Veltman.

De oude Koop fietste dagelijks, werkte veel in zijn eigen tuin en hielp ook bij de buren. Hij greep elk moment aan om door de bossen van Bakkeveen te wandelen. Hij liep dan niet met het doel om zover mogelijk te lopen, maar hij bleef juist hier en daar staan om te genieten van de schoonheid van de omgeving. Ook maakte hij vaak een praatje met iedereen die hij tegenkwam. Tijdens die wandelingen ‘bestudeerde’ hij van alles in de natuur zoals onder andere eikels, bomen en paddestoelen. Hij volgde het spel van insecten die in hun eigen wereldje druk bezig waren en luisterde met volle aandacht naar het gezang van vogels.
De ‘wandelingen’ die de oude Koop maakte, blijken achteraf veel meer omvattend te zijn, dan hij zich toen besefte. Met een moderne term noemen we zo’n aandachtige wandeling nu een ‘bosbad’. Het is de vertaling van de Japanse term Shinrin Yoku.

Shinrin Yoku

Het is met wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat het nemen van een bosbad je lichaam en geest verbetert. Om een greep uit de lijst van voordelen te doen: het verlaagt zowel je bloeddruk alsook je bloedsuikers. Dit is gunstig voor hypertensie patiënten en diabeten. Ook verlaagt het je cortisol, waardoor het goed is tegen depressie, ADHD, angstaanvallen en meerdere geestelijke aandoeningen. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat bosbaden de activiteit en het aantal zogenaamde NK-cellen (NK staat voor Natural Killer), vergroot. Dat zijn de cellen die vanuit het afweersysteem schadelijke bacteriën en virussen, zoals Covid-19, uit proberen te schakelen en tevens kankercellen onschadelijk proberen te maken. Bovenal versterkt een bosbad je afweersysteem en dat is gunstig voor je algehele lichamelijke gesteldheid. Naast goede voeding, optimale lichaamsbeweging en voldoende rust is het nemen van een bosbad ook een belangrijke strijder tegen ziekten.

Doe met ons mee!

De kleinzoon van Koop de Grouw, die vernoemd is naar zijn ‘pake’, en ik willen samen met u, Bakkeveners, de bossen op een heel fijne manier gaan inzetten ter verbetering van uw mentale en fysieke gezondheid. Volg de oproepen die binnenkort bekend gemaakt zullen worden en doe met ons mee.

Eet niet minder maar beter

Jennifer Plein | Diëtist is specialist op het gebied van voeding in relatie tot ziekte en gezondheid. Daarbij handelt ze vanuit een holistische visie waar de mens centraal staat. Jennifer kan je begeleiden met een flexitarisch, vegetarisch, vegan of alleseter voedingspatroon.

Dieetadvies op maat

Jennifer Plein gaat samen met jou uitzoeken welke voedingskeuzes je maakt en waarom. Je gaat samen kijken wat de klachten en de doelen zijn en wat je beperkt om die doelen te bereiken.

Pas als we het hele plaatje kennen maken we samen een voedings- en leefstijlplan dat past bij jou én bij je manier van leven. Een dieetadvies op maat waarmee we je ziekte écht onder controle krijgen of genezen. En dat plan gaan we samen, stap voor stap uitvoeren.

Naast individuele begeleiding biedt Jennifer Plein ook groepsbegeleiding, lezingen & workshops en bedrijfs­begeleiding. Alles voor een energiek & lekker leven met voeding die bij je past.

Jennifer Plein

Ik zet me in voor een gezonde samenleving en een betere kwaliteit van leven.