Skip to main content

“Met hooikoorts en astma leven, tja zo is het nou eenmaal”, dacht Iris Louwsma altijd. Gelukkig dat dokter Brouwers heel goed op de hoogte is van de geneeskundige kracht van voeding en haar had doorverwezen naar de diëtist om de hooikoorts te verminderen met voeding. Iris wilde ook afvallen, dus leek haar de stap naar de diëtist niet eens zo’n gek idee.

Het intake gesprek

Eenmaal bij mij op het spreekuur, bleek bij het navragen van haar algehele klachtenpatroon, dat Iris ook last had van pijn in haar been en trillende handen. Ik beloofde niet dat ik haar zou kunnen helpen, maar wel dat ik mijn best zou doen de klachten te helpen verminderen.

Voeding in beeld

Zij hield een eetdagboekje bij en dat gebruikte ik als uitgangspunt voor het voedingsadvies wat eruit zou volgen. Om je hooikoorts en astmatische klachten te kunnen verhelpen, is het van belang je te richten op het optimaliseren van je darmflora, ook wel je microbioom genoemd. Door voeding en beweging, zou Iris hieraan kunnen gaan werken.

Iris Louwsma

'Met hooikoorts en astma leven, tja zo is het nou eenmaal'

Energy boost

Behalve van de wijntjes, was Iris voorheen ook wel van de croissantjes, de appeltaartjes en de kaasjes (vooral de blauwe als het even kon). Hoe erg ze het ook betreurde dat ze daar duidelijk een stap in terug moest nemen, is Iris achteraf blij dat ze het toch gedaan heb. Naast de energie boost is Iris ook meer dan 6 kg afgevallen, en haar bloeddruk ook dalende en gebruikt ze geen medicijnen meer voor de reumatische klachten. Iris vindt de aanpassingen daardoor alleszins de moeite waard.

Plantaardige melkproducten

Uit haar eetdagboekje kwam naar voren, zoals een ware Friesin betaamd, dat zij erg hield van melkproducten en kaas. Ook eieren en een mooi stuk vlees liet zij niet staan. Ondanks dat zij wel van ze hield, hielden ze helaas niet van haar. Door het inruilen van de melkproducten voor plantaardige melkproducten en het weglaten van kaas, merkte zij binnen 1 maand al dat zij minder last kreeg van benauwdheid. De trillende handen waren ook enorm afgenomen.

Enorm gewichtsverlies

Wat haar kilo’s aangaat, is het minstens even prachtig verlopen. Met een te bewonderen wilskracht en doorzettingsvermogen heeft Iris, ondanks het moeten incasseren van soms lastige opmerkingen uit haar omgeving, toch 20 kilo in anderhalf jaar af kunnen vallen. Voordat zij bij mij binnenkwam, was zij overigens al 15 kilo afgevallen, dus zij is een doorzetter van wereldformaat. En nog gaat zij onverslaanbaar door totdat zij zich volledig gelukkig voelt in haar lijf.

Emotionele veranderingen

De gevolgen van het verbeteren van je darmflora strekt heel ver. Het mooiste van alles vindt Iris, naast de lichamelijke vooruitgangen, ook de emotionele veranderingen. Waar zij voorheen periodes van neerslachtigheid kende, heeft zij dat nu nauwelijks meer. Zij vindt het ook geen probleem meer om het vlees op haar bord weg te laten en dit te vervangen door iets plantaardigs. De dag nadat zij vlees at, voelde zij zich duidelijk minder lekker in haar vel. Dus deze nieuwe weg kost haar geen moeite.

Geen astmatische klachten meer

Inmiddels zijn we al heel wat maanden verder en zijn de astmatische klachten verdwenen en heeft Iris geen medicijnen meer nodig. “Ik had het niet verwacht dat ik op zoveel vlakken, met slechts het aanpassen van mijn voedingspatroon, zulke mooie resultaten zou kunnen boeken”, waren de woorden van Iris nadat zij terugkwam van het laatste bezoek aan haar zeer tevreden longarts.

Mijn artikel verschijnt elke maand in De Slûswachter (het dorpsblad van Bakkeveen) over een client die op het spreekuur is geweest. Bekijk De Slûswachter.

Eet niet minder maar beter

Jennifer Plein | Diëtist is specialist op het gebied van voeding in relatie tot ziekte en gezondheid. Daarbij handelt ze vanuit een holistische visie waar de mens centraal staat. Jennifer kan je begeleiden met een flexitarisch, vegetarisch, vegan of alleseter voedingspatroon.

Dieetadvies op maat

Jennifer Plein gaat samen met jou uitzoeken welke voedingskeuzes je maakt en waarom. Je gaat samen kijken wat de klachten en de doelen zijn en wat je beperkt om die doelen te bereiken.

Pas als we het hele plaatje kennen maken we samen een voedings- en leefstijlplan dat past bij jou én bij je manier van leven. Een dieetadvies op maat waarmee we je ziekte écht onder controle krijgen of genezen. En dat plan gaan we samen, stap voor stap uitvoeren.

Naast individuele begeleiding biedt Jennifer Plein ook groepsbegeleiding, lezingen & workshops en bedrijfs­begeleiding. Alles voor een energiek & lekker leven met voeding die bij je past.

Jennifer Plein

Ik zet me in voor een gezonde samenleving en een betere kwaliteit van leven.