Skip to main content

Elkaar positief ondersteunen

Jaco kwam in januari niet blij thuis nadat bij hem diabetes mellitus en een te hoog cholesterolgehalte waren geconstateerd. Het roer moest om! 2022 Zou hierdoor in het teken komen te staan van een ‘gezonde leefstijl’. Zijn vrouw, die ook best wat kilootjes kwijt wilde, besloot met hem mee te doen.

En jawel, 9 maandjes later konden ze met recht zeggen, dat het ze gelukt is!

Kiezen voor het ‘gezonde pad’, kent best wat uitdagingen. Door dit traject samen te doen, kan je elkaar positief ondersteunen en ook kracht geven op moeilijke momenten. Als diëtist moedig ik het daarom erg aan, om met je gezinsleden het gezonde leven op te pakken. Bijvoorbeeld samen met je partner of met je kind.

11.000 stappen per dag

Jaco heeft enkele jaren geleden een akelig ongeluk doorgemaakt. Daar heeft hij een flinke poos van moeten revalideren. In die periode is zijn gezondheid flink op de proef gesteld. Hij was toen flink aangekomen en heeft daar de genoemde ziektes door ontwikkeld. Ook was hij vaak moe. Ondanks dit alles bewoog hij wel veel. 11.000 stappen per dag zetten in zijn autobedrijf, was hem niet vreemd.

Toen ik zijn voeding bij aanvang bekeek, zag ik dat hij een man was die niet taalde naar tussendoortjes, alleen kon hij ’s avonds nog weleens iets nemen. Dat zat grotendeels dus goed. Wel hield hij van een hamburgertje en een schnitzeltje op zijn tijd en koos hij met name voor volle melkproducten en vaak kaas op brood. Fruit en groente at hij wel, maar mochten wat mij betreft een wat grotere plaats in zijn menu krijgen.

Aan de slag met een persoonlijk voedingsadvies

Samen met zijn vrouw ging hij aan de slag met de voedingsrichtlijnen. Weliswaar had ik voor eenieder zijn eigen voedingsadvies opgesteld, want de hoeveelheden voor een man, zijn niet hetzelfde als voor een vrouw.

In het begin vond Jaco de avonden wat lang omdat hij daar niet meer zoveel kon snacken. Toen hij doorkreeg met welke snacks hij die toch kon doorkomen, was het probleem opgelost.

Na slechts 9 maandjes was hij 15 kilo’s kwijt, was zijn cholesterolgehalte netjes binnen de normen en waren zijn bloedglucosewaarden weer op een gezond peil. Stralend durfde hij zelfs te zeggen dat hij ‘geen diabetes’ meer had. En wat hij misschien nog wel het allermooist vond, was dat hij weer vol energie zat en niet meer zo moe was.

Zijn vrouw, die al die tijd ook zeer voortvarend bezig was, is in diezelfde periode zelfs 17 kilo afgevallen.

Lekker maar gezond eten en optimaal bewegen is nu iets dat in hun huishouden de ‘norm’ is geworden. Ze staan zich uiteraard nog wel eens wat lekkers toe dat niet zo gezond is, maar dat is nu de ‘uitzondering’.

Ik heb weer volop energie

Misschien kamp jij ook met een klacht waarvan je niet eens vermoedt dat de oplossing in je leefstijl ligt. Kijk er gerust eens samen met Jennifer Plein naar, wellicht vind ook jij de sleutel naar je gezondheid en leef je daarna weer vrolijk verder.

Mijn artikel verschijnt elke maand in De Slûswachter (het dorpsblad van Bakkeveen) over een client die op het spreekuur is geweest. Bekijk De Slûswachter.

Eet niet minder maar beter

Jennifer Plein | Diëtist is specialist op het gebied van voeding in relatie tot ziekte en gezondheid. Daarbij handelt ze vanuit een holistische visie waar de mens centraal staat. Jennifer kan je begeleiden met een flexitarisch, vegetarisch, vegan of alleseter voedingspatroon.

Dieetadvies op maat

Jennifer Plein gaat samen met jou uitzoeken welke voedingskeuzes je maakt en waarom. Je gaat samen kijken wat de klachten en de doelen zijn en wat je beperkt om die doelen te bereiken.

Pas als we het hele plaatje kennen maken we samen een voedings- en leefstijlplan dat past bij jou én bij je manier van leven. Een dieetadvies op maat waarmee we je ziekte écht onder controle krijgen of genezen. En dat plan gaan we samen, stap voor stap uitvoeren.

Naast individuele begeleiding biedt Jennifer Plein ook groepsbegeleiding, lezingen & workshops en bedrijfs­begeleiding. Alles voor een energiek & lekker leven met voeding die bij je past.

Jennifer Plein

Ik zet me in voor een gezonde samenleving en een betere kwaliteit van leven.