Skip to main content

De overgang en prikkelbare darmen

Opvliegers. Een klacht die mannen en jonge vrouwen totaal niet kennen, maar voor vrouwen in de overgang soms behoorlijk lastig is. Als je daar bovenop ook nog prikkelbare darmen hebt, dan voel je je helemaal niet lekker in je eigen lichaam.

Met dit bijltje moest Moriah hakken, voordat zij haar eetpatroon had aangepast. De overgang met enkele symptomen waren ingetreden. Ze kreeg opvliegers die niet alleen meer ’s nachts kwamen, maar ook overdag. Dat, terwijl Moriah nog geen 45 jaar oud is. Ook overgangsklachten als voortdurende spierpijn, zweetaanvallen en hartkloppingen, die haar aan het werk ineens overvielen, moest zij ervaren

Nee, het was niet gemakkelijk.

Behalve deze menopauzale ongemakken, waren lucht in de darmen, een opgeblazen gevoel, misselijkheid en veel luid geborrel in de buik, voor haar een dagelijks ritueel. Ze kreeg er soms zelf pijn van dat uitstraalde naar haar rug. Volledig afhankelijk van de medicijnen kon zij alleen nog het toilet bezoeken. Haar energieniveau leed hier vanzelfsprekend ook erg onder.

Toen Moriah haar voedingspatroon door mij had laten screenen, kwam er niet veel ‘geks’ uit naar voren. Ze had een heel normaal eetpatroon bestaande uit broodjes met kaas of ei, glaasjes melk, een stukje vlees bij de warme maaltijd, fruit en groente.

Een normaal eetpatroon?

Maar hoe ‘normaal’ dit eetpatroon voor de meeste mensen ook is, voor Moriah was het de oorzaak van vele problemen. Met wat aanpassingen hier en daar en de volledige enthousiaste inzet van Moriah, heeft zij het getij voor een groot gedeelte kunnen keren. Een vervanging zoeken voor kaas, melk en ei, was vanaf dat moment wel aan de orde.

Na enkele weken het voedingsadvies te hebben opgevolgd, voelde zij zich enorm energiek en waren de opvliegers drastisch verminderd. De darmen waren nu eindelijk ‘ontspannen’, waardoor ze geen last meer had van overmatige lucht in haar darmen en ook geen pijn meer. Ze heeft sindsdien elke dag een normale stoelgang zonder pijn en zelfs zonder medicijnen!

Moriah is enorm blij dat de huisarts haar het advies heeft gegeven om haar voeding te screenen, want nu weet ze wat haar goed doet en wat juist niet. Ze heeft overigens al ervaren dat als ze even buiten haar boekje gaat, haar lichaam het haar direct laat merken. Dat is haar motivatie om hiermee door te gaan.

Misschien kamp jij ook met een klacht waarvan je niet eens vermoedt dat de oplossing in je leefstijl ligt. Kijk er gerust eens samen met Jennifer Plein naar, wellicht vind ook jij de sleutel naar je gezondheid en leef je daarna weer vrolijk verder.

Mijn artikel verschijnt elke maand in De Slûswachter (het dorpsblad van Bakkeveen) over een client die op het spreekuur is geweest. Bekijk De Slûswachter.

Eet niet minder maar beter

Jennifer Plein | Diëtist is specialist op het gebied van voeding in relatie tot ziekte en gezondheid. Daarbij handelt ze vanuit een holistische visie waar de mens centraal staat. Jennifer kan je begeleiden met een flexitarisch, vegetarisch, vegan of alleseter voedingspatroon.

Dieetadvies op maat

Jennifer Plein gaat samen met jou uitzoeken welke voedingskeuzes je maakt en waarom. Je gaat samen kijken wat de klachten en de doelen zijn en wat je beperkt om die doelen te bereiken.

Pas als we het hele plaatje kennen maken we samen een voedings- en leefstijlplan dat past bij jou én bij je manier van leven. Een dieetadvies op maat waarmee we je ziekte écht onder controle krijgen of genezen. En dat plan gaan we samen, stap voor stap uitvoeren.

Naast individuele begeleiding biedt Jennifer Plein ook groepsbegeleiding, lezingen & workshops en bedrijfs­begeleiding. Alles voor een energiek & lekker leven met voeding die bij je past.

Jennifer Plein

Ik zet me in voor een gezonde samenleving en een betere kwaliteit van leven.