Skip to main content

Sytze Bouma is een stoere Bakkevener die, ondanks dat hij al 35 jaar reuma heeft, tot 1 ½ jaar geleden dagelijks 15 km rende. Wegens een akelig ongeluk is dat sindsdien helaas niet meer mogelijk. Door die plotselinge leegte heeft hij de snoeppot in de navolgende maanden ontdekt. Een heel menselijke reactie dus. Ook al wist hij natuurlijk heel goed dat dat niet goed voor hem was, had hij toch even dat zetje in zijn rug nodig om zichzelf ertoe te zetten die weer te laten staan.

Hij kwam naar  het spreekuur op zoek naar dat zetje. Het traject om af te vallen kende hij namelijk maar al te goed. Enkele Jaren geleden was hij onder begeleiding van een diëtist ook al 50 kg afgevallen. Intensieve beweging was toen wel een belangrijke factor in dat proces. Dat niveau was nu helaas niet meer mogelijk. Op zijn e-bike fietsen en dagelijks 2 ommetjes maken, was nog wel mogelijk en dat deed hij dus ook. De sportman die hij is!

Sytze had mij een inkijkje gegeven in zijn eetpatroon. En wat bleek, hij snoepte misschien wel hier en daar wat, maar wat het meest opviel was dat hij ‘te weinig’ at. Dat is een valkuil waar vele mensen instappen. De algemene gedachte is nog altijd: als ik maar weinig eet, dan val ik vanzelf wel af! Maar nee hoor, niets is minder waar. Je moet uiteraard niet ‘meer’ eten dan je nodig hebt om te kunnen leven, maar te weinig is ook niet de bedoeling. Als je te weinig eet dan gaat je lichaam het voedsel heel traag verbranden en val je juist niet af. Als je ‘optimaal’ eet, dat wil zeggen precies de juiste hoeveelheid om je lichaam optimaal te laten functioneren, maar net wat minder calorieën, dan val je af.

Hoeveel Sytze precies moest eten heb ik voor hem berekend en omgezet in een voedingsadvies en leefstijlplan dat hij heel goed heeft opgevolgd. Na enkele weken zag hij dat hij, net als vroeger, weer mooi aan het afvallen was en daarnaast ook blaakte van de energie.
Na de vakantie was het best even moeilijk om de draad weer op te pakken, maar met een beetje doorzettingsvermogen is het toch gelukt. Hij is inmiddels 8 kilo in 3 maanden afgevallen. Het lopen heeft hij alweer opgevoerd naar 8 km per dag en hij rent om de kilometer zo’n 200 meter. Inderdaad, de sportman in hem kan het toch niet laten.

Hij is hard op weg naar zijn eigen ideale gewicht!

Elke maand verschijnt er in De Slûswachter (het dorpsblad van Bakkeveen) een artikel over een client die op het spreekuur van Jennifer Plein is geweest.

Sytze Bouma tijdens de ODV Bosloop.

Eet niet minder maar beter

Jennifer Plein | Diëtist is specialist op het gebied van voeding in relatie tot ziekte en gezondheid. Daarbij handelt ze vanuit een holistische visie waar de mens centraal staat. Jennifer kan je begeleiden met een flexitarisch, vegetarisch, vegan of alleseter voedingspatroon.

Dieetadvies op maat

Jennifer Plein gaat samen met jou uitzoeken welke voedingskeuzes je maakt en waarom. Je gaat samen kijken wat de klachten en de doelen zijn en wat je beperkt om die doelen te bereiken.

Pas als we het hele plaatje kennen maken we samen een voedings- en leefstijlplan dat past bij jou én bij je manier van leven. Een dieetadvies op maat waarmee we je ziekte écht onder controle krijgen of genezen. En dat plan gaan we samen, stap voor stap uitvoeren.

Naast individuele begeleiding biedt Jennifer Plein ook groepsbegeleiding, lezingen & workshops en bedrijfs­begeleiding. Alles voor een energiek & lekker leven met voeding die bij je past.

Jennifer Plein

Ik zet me in voor een gezonde samenleving en een betere kwaliteit van leven.