Skip to main content

Twee zeer pittige mensen kwamen onafhankelijk van elkaar bij mij op het spreekuur in verband met long covid.

Beiden waren het karakters waarvan ik binnen 2 minuten doorhad dat dit mensen waren die, vóór covid, erg van aanpakken wisten. Zij hadden er ook alles voor over weer hun oude zelf te worden.

Palle Mulder is een super sportieve man, die je, voordat hij long covid kreeg, meerdere keren per week in de sportschool zag. Ook stond hij drie dagen voor de klas en verzorgde hij vol liefde, zijn dochter. Door long covid kon hij niet meer werken en niet meer sporten. Benauwdheid, vermoeidheid, overprikkeling, duizeligheid, dalend zelfvertrouwen en gewichtstoename, kreeg hij ervoor in de plaats. Zijn sociale cirkel beperkte zich op een gegeven moment tot alleen nog de zorg voor zijn dochter.

Door covid moest Inger van der Wal ook stoppen met haar enerverende baan in het sociaal werk. Door de grote moeite die zij had met informatieverwerking en het schakelen tussen verschillende onderwerpen, vermoeidheid en vele andere klachten, was werken echt onmogelijk. Het leren je grenzen te accepteren, was voor haar een hele ontdekkingstocht, wat een waardevolle levensles bleek te zijn.

Palle Mulder

Inger van der Wal

Ondanks dat zij totaal verschillend zijn, zag ik als hun diëtist, toch overeenkomsten in hun ziektebeloop. Beiden hebben zij hun streefgewicht bereikt terwijl hun spiermassa nauwelijks is gedaald.

Zowel Palle als Inger hebben zich, naast het eten van meer rauwe groenten (vooral wortels bleken een hit te zijn) en het weglaten van ultra bewerkt voedsel, vooral gefocust op het optimaal gebruiken van eiwitten. Inger koos overwegend voor plantaardige melkvervangende producten en biologische producten, waaronder af en toe een stukje biologisch vlees. Palle voelde zich vooral goed bij eiwitrijke producten zoals Skyr, yoghurt, kwark, volkoren granen en kipfilet. De keuze voor plantaardige of dierlijke eiwitten bleek niet van invloed op hun spiermassa te zijn, want die bleef bij beiden goed op peil.

Als hun diëtist heb ik gedurende de maanden, enorm genoten van hun vooruitgang. Zienderogen zag ik ze opbloeien. De klachten van vermoeidheid zijn er nog wel, maar stukken minder. Palle staat inmiddels weer drie dagen voor de klas, heeft leren luisteren naar zijn lichaam en daarbij ook zijn grenzen aan leren geven. Als het goed voelt, is hij zo nu en dan weer in de sportschool te vinden. Alles bij elkaar zorgt voor meer rust in zijn hoofd.
Inger merkt duidelijk verbetering in haar cognitieve klachten en kan weer meerdere dingen doen op een dag. Klachten als migraine, duizeligheid, gewrichtspijn en onrustige darmen, heeft zij ook niet meer.

Bij beide is het normale leven van vóór deze vreemde ziekte, nog niet volledig terug, echter, er is licht aan het einde van de tunnel. Aan je leefstijl werken, helpt duidelijk bij herstel. Iets wat voor optimisme en positiviteit zorgt. Ze stralen weer!

Mijn artikel verschijnt elke maand in De Slûswachter (het dorpsblad van Bakkeveen) over een client die op het spreekuur is geweest. Bekijk De Slûswachter.

Eet niet minder maar beter

Jennifer Plein | Diëtist is specialist op het gebied van voeding in relatie tot ziekte en gezondheid. Daarbij handelt ze vanuit een holistische visie waar de mens centraal staat. Jennifer kan je begeleiden met een flexitarisch, vegetarisch, vegan of alleseter voedingspatroon.

Dieetadvies op maat

Jennifer Plein gaat samen met jou uitzoeken welke voedingskeuzes je maakt en waarom. Je gaat samen kijken wat de klachten en de doelen zijn en wat je beperkt om die doelen te bereiken.

Pas als we het hele plaatje kennen maken we samen een voedings- en leefstijlplan dat past bij jou én bij je manier van leven. Een dieetadvies op maat waarmee we je ziekte écht onder controle krijgen of genezen. En dat plan gaan we samen, stap voor stap uitvoeren.

Naast individuele begeleiding biedt Jennifer Plein ook groepsbegeleiding, lezingen & workshops en bedrijfs­begeleiding. Alles voor een energiek & lekker leven met voeding die bij je past.

Jennifer Plein

Ik zet me in voor een gezonde samenleving en een betere kwaliteit van leven.