Skip to main content

“Hoe meer je naar je gebreken gaat leven, hoe zieker je wordt”

Frits van de Velde

Frits van de Velde, een stoere Bakkevener die een kleine 40 jaar bij de Sligro heeft gewerkt en weet wat leiding geven is. Met deze kwaliteiten heeft hij nu weer de leiding over zijn eigen ‘leefstijl’ genomen. Hij merkte namelijk dat, toen hij de leiding over zijn gezonde levenshouding losliet, hij zich steeds slechter ging voelen. Typerende uitspraken van hem zijn dan ook: “Hoe meer je naar je gebreken gaat leven, hoe zieker je wordt” en “als je door hebberigheid te veel gaat eten, dan voel je je op den duur niet lekker meer”.

Frits gaf zichzelf een paar richtlijnen:

  • Niet meer op de bank gaan liggen, ook al voel ik mij niet lekker.
  • Elke dag een stuk lopen in het bos, ook al heb ik er geen zin in (Eenmaal in het bos dan vindt hij het toch altijd wel lekker. En als hij niet is geweest, dan voelt hij een gemis).
  • “Luister altijd naar je lichaam, want dat is de beste dokter”. Soms slaat hij een dagje over met het lopen en geeft hij zijn spieren wat rust.

Frits, die aanvankelijk met een darmziekte, hoge bloeddruk en een matig slaappatroon leefde, wilde verandering. Zijn levensvreugde ging hard naar beneden naarmate zijn bloeddruk omhoog ging en zijn darmen achteruit. Een slechte nachtrust legde over alles een schaduw, dus dat was helemaal vervelend. Door dingen anders te gaan doen, heeft hij het getij kunnen keren en de levenslust weer teruggekregen.

Wat heeft hij veranderd? Naast de dagelijkse wandelingen in het bos, heeft hij ook zijn voeding aangepast. Daar mocht ik hem, als zijn diëtist, in bijstaan. Hij kwam er al snel achter welke producten zijn darmen wel en niet konden verdragen.

De grootste aanpassing in zijn voeding bleek niet zozeer te liggen in ‘wat’ hij at, maar meer in ‘hoe’ hij zijn maaltijden over de dag verdeelde. Hij at volgens het Intermitting Fasting principe, waardoor hij alleen tussen 12-20 u at. De zware maaltijd die hij in de vooravond nam bleek het probleem te zijn. Dat viel hem wat zwaar op de maag en gaf zijn darmen te veel voedsel om in een keer te verwerken. Toen hij zijn maaltijden gelijkmatiger over de dag begon te verdelen, verdwenen zijn darmklachten en voelde hij zich stukken beter. Ook had hij het eten van fruit nu als dagelijks ritueel na al zijn maaltijden geïntroduceerd en at hij meer groenten dan ooit tevoren. Zijn bloeddruk en darmen werden hier beiden blij van.

De darmziekte zal weliswaar nooit volledig weggaan, maar zolang de klachten weg zijn, is er voor Frits prima mee te leven. Hij slaapt tegenwoordig heerlijk rustig, zijn bloeddruk is prachtig onder controle en hij heeft als cadeautje ook nog eens 12 kilo’s verloren. Frits voelt zich tegenwoordig weer FANTASTISCH!!!!

Before & After

Mijn artikel verschijnt elke maand in De Slûswachter (het dorpsblad van Bakkeveen) over een client die op het spreekuur is geweest. Bekijk De Slûswachter.

Eet niet minder maar beter

Jennifer Plein | Diëtist is specialist op het gebied van voeding in relatie tot ziekte en gezondheid. Daarbij handelt ze vanuit een holistische visie waar de mens centraal staat. Jennifer kan je begeleiden met een flexitarisch, vegetarisch, vegan of alleseter voedingspatroon.

Dieetadvies op maat

Jennifer Plein gaat samen met jou uitzoeken welke voedingskeuzes je maakt en waarom. Je gaat samen kijken wat de klachten en de doelen zijn en wat je beperkt om die doelen te bereiken.

Pas als we het hele plaatje kennen maken we samen een voedings- en leefstijlplan dat past bij jou én bij je manier van leven. Een dieetadvies op maat waarmee we je ziekte écht onder controle krijgen of genezen. En dat plan gaan we samen, stap voor stap uitvoeren.

Naast individuele begeleiding biedt Jennifer Plein ook groepsbegeleiding, lezingen & workshops en bedrijfs­begeleiding. Alles voor een energiek & lekker leven met voeding die bij je past.

Jennifer Plein

Ik zet me in voor een gezonde samenleving en een betere kwaliteit van leven.