Skip to main content

Heel veel smeren

Uit het smeren van de ene zalf en dan weer de andere, bestond het leven van Petra Donker. Als kind was zij al allergisch voor dieren en stof en in haar volwassen leven kende zij zichzelf niet anders dan voortdurend in gevecht zijn met het eczeem op haar huid. Het kwam vooral voor op haar handen, oor, schedel en in haar gelaat. Haar lymfeklieren waren hierdoor ook meestal opgezet.

Huidklachten staan over het algemeen niet op zichzelf.  De relatie met de darmen, is erg bekend. Ook Petra had last van onrustige darmen en daarnaast pieken en dalen in haar bloedsuikerspiegel. Ondanks dat zij niet bekend was met diabetes, had zij wel vaak last van te lage bloedsuikers (hypoglycemie). Dat uitte zich in transpireren, trillen en een extreem gevoel van honger.

In plaats van haar weer een nieuwe zalf te adviseren, besloot de huisarts een andere weg in te slaan en stelde zij haar voor haar voeding eens te laten screenen door de diëtist. Zonder veel verwachtingen van deze aanpak, maar toch met een open houding, liet Petra haar voeding nader bekijken.

Nieuwe eetstijl

Ik zag een verband tussen haar klachten en bepaalde voedingsvoorkeuren. Vooral tussen het gebruik van lactose (melkproducten) en gluten (bepaalde graanproducten), vermoedde zij een verband met het klachtenpatroon. Daarnaast at Petra wel fruit en groente, maar die hoeveelheden mochten juist wel wat opgehoogd worden. Dat zou een goede werking op zowel de darmen alsook de bloedsuikers hebben.

Na enkele weken kwam Petra stralend op het spreekuur terug. Ze kon haar geluk niet op. Haar darmen waren nu eindelijk rustig, haar eczeem was duidelijk minder, de lymfeklieren waren niet meer opgezet, ze had geen last meer gehad van te lage bloedsuikers, ze was wat kilo’s lichter en als kadootje er bovenop, had ze ook haar energiepeil van vroeger weer terug!

Deze nieuwe eetstijl is zo anders en tegelijkertijd zo lekker en leuk, dat zij het als haar nieuwe hobby beschouwt om er gezellig mee bezig te zijn. Ze experimenteert veel met nieuwe ingrediënten en recepten. Elke dag komt zij er een beetje meer achter, hoe lekker je kunt eten met melk- en broodvervangende producten. Deze producten hebben haar zo lang geplaagd, dat zij ze nu echt niet meer wil.

Petra had de link tussen voeding en haar klachten niet eerder gelegd, dus is zij achteraf heel blij met de verwijzing van de huisarts naar de diëtist.  Misschien kamp jij ook met een klacht waarvan je niet eens vermoedt dat de oplossing in je leefstijl ligt. Kijk er gerust eens samen met Jennifer Plein naar, wellicht vind ook jij de sleutel naar je gezondheid en leef je daarna weer vrolijk verder.

Mijn artikel verschijnt elke maand in De Slûswachter (het dorpsblad van Bakkeveen) over een client die op het spreekuur is geweest. Bekijk De Slûswachter.

Eet niet minder maar beter

Jennifer Plein | Diëtist is specialist op het gebied van voeding in relatie tot ziekte en gezondheid. Daarbij handelt ze vanuit een holistische visie waar de mens centraal staat. Jennifer kan je begeleiden met een flexitarisch, vegetarisch, vegan of alleseter voedingspatroon.

Dieetadvies op maat

Jennifer Plein gaat samen met jou uitzoeken welke voedingskeuzes je maakt en waarom. Je gaat samen kijken wat de klachten en de doelen zijn en wat je beperkt om die doelen te bereiken.

Pas als we het hele plaatje kennen maken we samen een voedings- en leefstijlplan dat past bij jou én bij je manier van leven. Een dieetadvies op maat waarmee we je ziekte écht onder controle krijgen of genezen. En dat plan gaan we samen, stap voor stap uitvoeren.

Naast individuele begeleiding biedt Jennifer Plein ook groepsbegeleiding, lezingen & workshops en bedrijfs­begeleiding. Alles voor een energiek & lekker leven met voeding die bij je past.

Jennifer Plein

Ik zet me in voor een gezonde samenleving en een betere kwaliteit van leven.